fredag 9 november 2012

10 regler för att lyckas med din viktminskning


1.      Mät dina framsteg
muskler väger mer än fett, så undvik dagliga viktkontroller och mät istället dina framsteg. Ett bra intervall att mäta på är en gång per vecka eller var 10: onde dag. Man skall även skriva ner sina framsteg för att få en klarare överblick.

2.      För en kost- träningsdagbok
genom att följa ett redan färdigt program eller att skriva ner vad man äter och hur man tränar hjälper till i processen för att gå ner i vikt eller uppnå träningsresultat. Genom att föra ”statistik” hjälper du hjärnan att fokusera på vad som händer, de gör även att de blir svårare att fuska om du är ärlig nog när du skriver ner vad du ätit och hur du tränat

3.      Ha tålamod
de finns inga mirakel kurer eller knep för att nå ett resultat. För att hitta nya vanor och förändra sin livsstil krävs små stabila förändringar, allt kommer inte över en natt. Man skall inte kasta sig in i ett program som lovar snabba resultat utan istället satsa på en långsammare viktminskning som i längden ger ett stabilare resultat.

4.      Skaffa dig en ”bootcamp” kompis
att ha någon vid sin sida som genomgår samma förändring kan verka stöttande men även pushande. Att ha någon att träna ihop med eller planera maten med kan hålla uppe motivationen och förhindra att du fuskar. Handla tillsammans och träna tillsammans. Bjud även över varandra på nyttiga luncher och trevliga middagar

5.      Shoppa loss
investera i nya snygga och funktionella träningskläder som får dig att trivas med dig själv. Att shoppa nytt till sig själv gör att du kan gå in i ditt nya liv med ett nyfunnet självförtroende.

6.      Belöna dig själv
ge dig en belöning varje gång du når ett mål- eller delmål. Sätt upp små delmål varje vecka och när du nått dem kan du unna dig ett nytt läppstift eller ett par nya skor. När du når ett större mål belöna dig själv med en make over gå till frisören eller köp en helt ny outfit som passar ditt ”nya jag”

7.      Utmana dig själv
de viktigaste är att ha ett klart och tydligt mål. Ett mål kan vara långsiktigt eller kortsiktigt. Sätt upp en plan för hur du ska nå målet. Ett mål kan t.ex. vara att kunna springa en mil under 1 tim, för att nå målet krävs det att du har små delmål, beroende på person så tar det olika lång tid att nå sina mål och alla har olika många delmål på vägen, men att helatiden utmana sig själv till att pressa lite hårdare mot målet gör att vägen dit blir rakare.

8.      Håll dig aktiv
för att få kroppen att förbränna fett är det viktigt att du håller dig aktiv under dagen, t.ex. ta trapporna istället för hissen, cykla eller gå till jobbet eller varför inte göra hushållssysslorna med lite extra energi, ta utsvängarna med moppen, kryp på knäna när du dammsuger, då förbränner du lite extra.

9.      Ge inte upp
det är normalt med dåliga dagar. Dagar då lusten är noll och energin tryter. MEN en dålig dag förstör inte allt ditt hårdaarbete, man skall aldrig klandra sig själv för att man missar ett träningspass eller om du gett efter för en bit snabbmat en dag. Det är bara att ta nya tag.

10.   Håll motivationen uppe
Tänk på en tid i livet då du verkligen trivdes med dig själv. Kanske var det en sommar när du var smal och solbränd och fick några extra blickar på stranden. Leta upp ett fota från den perioden i ditt liv sätt upp detta på väggen på en plats du passerar ofta som en motivation och påminnelse för vad du vill uppnå

Lycka till!

1 kommentar: