fredag 4 maj 2012

FHIs rekommendationer..

FHI står för folkhälsoinstitutet...

igår hade vi en föreläsning om nutrition det vill säga kost, mycke intressant men jag hade nog hoppats på fler rekommendationer som jag inte redan hade koll på.
bland annat togs det upp de populär dieter som cirkulerar nu, FHI har ungefär samma sätt att tänka kring dessa som jag har, de funkar just nu men i långa loppet vet man inte vad som händer med kroppen. bland annat tog föreläsaren upp LCHF och att de som kör en extrem variant av detta riskerar problem med tarmen när de blir äldre, då tarmen är beroende av just glukos som att arbeta på ett normalt sätt.
samma sak vad de gäller fettet så riskerar man hjärt och kärlproblematik av för hög konsumtion mättat fett som bland annat grädde innehåller..

föreläsaren förespråkade en varierande kost med fokus på animaliskt fett (rapsolja)
man skall äta enligt "tallriksmodellen" fast absolut tänka på atorleken på portionerna, de är där de flesta gör felet idag, vi äter för mycke mat, mer än kroppen verkligen gör av med.

andra rekommendationer var att man absolut inte skulle äta proteinpulver då kroppen trots hård träning med mera får i sig allt genom en varierande kost.

jag tror på att en varierande kost där man lagar maten ifrån grunden och inte köper halvfabrikat är de bästa och att man redan när barnen är små lär de tänket med vilken mat som är bra, de ska vara minst en sorts grönsaker på barenens tallrikar varje måltid och vill barnen ta om så får de bara grönsaker på portion 2.
ofta behöver inte barn mer än en portion utan de äter för att det är gott, då är de sunt att lära dom att vill du ha mer så blir det av grönsakerna...
hum lättare sgat än gjort iaf med vår lille, men försöker gör vi...

1 kommentar:

  1. Hmmm mina tankar går lite mer så här när det gäller barn, mat ät så mycket du vill (barn äter tills dom är mätta) vuxna äter för att det är gott!! Ta i stället bort allt sött det är det som gör att man går upp i vikt (godis, dricka chips, glass och fika bröd) Ät inga ligthprodukter då dom innehåller massa skit bla aspartan som omvandlas till socker i kroppen... Sist men inte minst om man som förälder har en sund relation till mat så får barnet det atoumatiskt eftersom barn gör som vi gör, varierad kost och motion löser dom flesta problemen =) mina tankar =) ps grattis till viktmålet bra jobbat =) Mvh Malin

    SvaraRadera